YOGA MIX - ONTSPANNING

In de Yoga mix - ontspanning geeft de naam de inhoud eigenlijk al aan. In deze les worden verschillende ontspannende yogavormen gebruikt om tot ontspanning te komen. Je kunt hierbij denken aan ontspanningsyoga, yin yoga en yoga nidra. Iedere les zal anders worden vormgegeven omdat de inhoud wordt afgestemd op de behoefte van de aanwezige cursisten. 

 

Yin yoga

Tijdens yin yoga worden houdingen langer aangehouden dan in de andere vormen van yoga, wat de mogelijkheid geeft om dieper in houdingen te kunnen komen en spreekt een ander deel van het lichaam aan. De houdingen zijn vooral gericht op het bindweefsel, pezen, ligamenten en gewrichten. De focus ligt met name op de heupen, het bekken en de (lage) rug. Er wordt ruim tijd genomen voor een houding, waarbij jouw lichaam wordt ondersteund met kussens en dekens. Hierdoor krijgt je lichaam ruimte om te wennen aan de houding en hierin te ontspannen. Naar verloop van tijd wordt het lijf beweeglijker en soepeler omdat het bindweefsel meer ruimte krijgt. Deze vorm lijkt op het oog weinig inspanning te vragen, maar ook yin yoga heeft zo zijn uitdagingen. Je zult in bepaalde houdingen ongemak voelen in je lichaam, of ongeduld in je geest. Yin yoga helpt je om jouw zelfbewustzijn te vergroten en mild(er) te worden naar jezelf.

 

Yoga nidra

Yoga nidra betekent letterlijk 'yoga slaap', maar het is allesbehalve slapen zoals je dat gewend bent. Bij de yoga nidra is het de bedoeling dat je wakker en alert blijft. Yoga nidra heeft een vaste opbouw waarbij je met onder andere een bodyscan en visualisaties naar een diepe ontspanning wordt gebracht. Je geeft jezelf de mogelijkheid om fysiek, mentaal en emotioneel volledig te ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je alle (onbewuste) spanning helemaal los kunt laten en kunt verwerken. Als bonus geef je het lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen. Uiterst geschikt als je het lastig vindt om zelf tot ontspanning te komen of als je veel stress in je dagelijks leven ervaart.

 

 

Bij Sarva Yoga vinden lessen plaats in groepen van minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers. Zo blijft er voldoende ruimte en overzicht om iedere deelnemer goed te kunnen begeleiden. De lessen duren ongeveer 75 minuten en er wordt veel gebruik gemaakt van bolsters, kussens en dekens om het lichaam zo goed mogelijk te laten ontspannen. 

 

Wil je weten wanneer deze lessen worden gegeven? Klik dan hier.